Doorgaan naar hoofdcontent

Immunotherapie

Beste allemaal,

We genieten van het 'gewone' leven! Na de heftige weken hiervoor waarderen we ons gezegende leven met elkaar nog meer. We zijn dankbaar voor wat we hebben gekregen. Het had eigenlijk wel een mooi eindbericht op deze blog geweest. We zijn alleen nog niet klaar met de gevolgen van mister Melanoom.
Vorige week zijn we op gesprek geweest bij het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Met het verwijderen van Koos zijn okselklieren is hij optisch schoon. Er is een reëele kans dat er toch kankercellen in zijn bloedbaan zijn achtergebleven. Deze zijn helaas niet vroegtijdig op te sporen.
Op dit moment is er een proefonderzoek naar de inzet van immunotherapie als nabehandeling na verwijdering van uitzaaiingen van een melanoom. De immunotherapie is bedoeld om (mogelijk) achtergebleven kankercellen te vernietigen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het eigen immuunsysteem. De medicatie helpt het lichaam de foute cellen te indiceren en op te ruimen. We moesten afgelopen weekend beslissen of Koos mee wilde doen met het proefonderzoek.
Dagelijks een pilletje slikken, moest geen probleem zijn. Dachten wij. Maar het idee is anders. De bedoeling is dat er een jaar lang driewekelijks medicatie per infuus wordt toegediend en daarnaast onderzoek naar wat dit doet (o.a. bloedafname, CT scan). Dit past in één dag ziekenhuisbezoek... of soms twee. Kans op bijwerkingen. 50% kans dat je de placebo krijgt toegediend = een portie water. Komende 8 jaar controles. Onzekerheid over werking medicijn. Terugkerende confrontatie met kanker. Dat laatste is waarschijnlijk de vervelendste bijwerking.
Om eerlijk te zijn, we zien op tegen de behandeling. Het voelt intensief aan. Maar ja, deze kans moeten we pakken! De inzet van de behandeling klinkt goed. Zowel voor Koos zelf als voor anderen die in de toekomst volgen is dit onderzoek belangrijk. Dus we zetten de kraan vol positiviteit flink open en hup.

'Houvast mag je zoeken
bij Hem die je vertrouwt
Houvast zal je vinden
als je op Zijn goedheid bouwt.'


Vandaag tekent Koos voor deelname aan het proefonderzoek. Vervolgens zullen er verschillende vooronderzoeken worden gedaan. Als die uitslagen voldoen zal hij over ongeveer 6 weken starten met de immunotherapie. We gaan ervoor!

Hartelijke groetjes,

Koos en Charlotte


Reacties

Populaire posts van deze blog