Doorgaan naar hoofdcontent

Melanoom

Beste allemaal,

Via deze blog willen we jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom de gezondheid van Koos. We ervaren veel meeleven, dank daarvoor.

Koos gaf in december aan dat hij een jeukende moedervlek op zijn rug had. De plek zag er opvallend grillig uit. Eerder was het eigenlijk nooit opgevallen. Omdat Charlotte juist een moedervlek had laten verwijderen (melanoom, met een gunstige afloop), is Koos er ook mee naar de huisarts gegaan. Hij werd doorverwezen naar de dermatoloog. Deze heeft de moedervlek verwijderd. We waren niet echt ongerust, wel blij dat dat gekke ding nu in ieder geval weg was.

Dinsdag 22 december werd Koos gebeld met het verzoek om direct naar het ziekenhuis te komen, De dermatoloog had slecht nieuws. De moedervlek, dat gekke ding, bleek een melanoom met een breslow-dikte van 7 mm. Een behoorlijke dikte, de melanoom had blijkbaar al aardig huisgehouden. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker, vanwege het gevaar van uitzaaiingen via bloed en lymfen.  We schrokken flink! Wat nu? Koos had juist rugpijn en die hoofdpijn van de laatste tijd... Toeval of zou dat hiermee te maken hebben? Het maakte ons onzeker en angstig. Een week later kreeg Koos een petscan, daarop waren gelukkig geen uitzaaiingen te zien. Dat was een behoorlijke opluchting!

Vrijdag 8 januari werd middels een operatie weefsel rondom de melanoom weggehaald en werd de schildwachtklierprocedure uitgevoerd. De schildwachtklierprocedure is een onderzoek om te bekijken of er tumorcellen in de schildwachtklier zitten. De schildwachtklier is de lymfeklier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Door de schildwachtklieren op te sporen en te onderzoeken, kunnen zeer kleine uitzaaiingen in een vroeg stadium ontdekt worden. Koos bleek 2 schildwachtklieren in zijn rechteroksel te hebben. Deze zijn tegelijk met het weefsel verwijderd.

Gisteren hebben we te horen gekregen dat het weefsel rondom de melanoom schoon is. In de schildwachtklieren zijn helaas wel uitzaaiingen gevonden. Omdat deze kleiner zijn dan 1 cm (namelijk 1 en 1,1 mm) waren ze niet op de petscan te zien. Het vertrouwen wat we hadden gekregen na de petscan is hiermee wel even onderuit gehaald. Op naar de volgende stap!

Op donderdag 4 februari zullen alle lymfeklieren onder Koos zijn rechteroksel worden verwijderd. Deze worden ook op kweek gezet, om te kijken of hier tumorcellen in zitten. Wanneer dit duidelijk is hebben we een beter beeld van de fase van de uitzaaiing en benodigde behandeling(en). We hopen natuurlijk dat er geen tumorcel te bekennen is. Een week later op 11 februari krijgen we de uitslag hiervan.

We voelen ons erg gedragen door medeleven en de muur van gebed om ons heen. De hele situatie maakt ons onzeker en verdrietig, maar we ervaren ook veel kracht en optimisme. We vertrouwen op een goede afloop en weten ons geborgen bij God, onze almachtige Vader in de hemel.

Hartelijke groetjes,
Koos en Charlotte




Reacties

  1. Lieve mensen, wat een tegenvaller. Eerst de opluchting toen de scan goed was, nu de domper vanwege de poortwachterklieren. Hopen en bidden dat de klieren gewoon goed hun werk hebben gedaan, de verkeerde cellen eruit hebben gehaald en het daarmee klaar is. Heel veel sterkte met de onzekerheid, vindt rust bij de Ene die zeker is. Groet, fam. Aandewiel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieve Koos en Charlotte, wij hoorden het slechte nieuws via Martin & Annelies. Heftig!! We zijn erg geschrokken en leven & bidden, weliswaar op een afstandje, vanuit Dronten met jullie mee! We hopen dat jullie je gedragen voelen door Gods barmhartige gezicht, Jezus Christus. Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen. Dat zal niet makkelijk zijn, en daarom bidden we dat jullie dat steeds vast kunnen houden. Heel veel sterkte!

    Bart, Dineke, Eva en Aron Noort

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog